logo

Nieuws

'Spiedende ogen' zien criminelen

Door: Freek Wolff | donderdag 27 januari 2011
EDE - Zeven kentekencamera's en acht 'dome'-camera's moeten criminele activiteiten op de bedrijventerreinen Frankeneng, Heestereng, Kievitsmeent en park De Vallei een halt toe roepen. Woensdag plaatsten gemeente, ondernemers en Van den Berg Security Solutions (uit Ede) hiervoor een handtekening. Kosten: 200.000 euro.
door Freek Wolff

,,Beveiliging kan best collectief. Het is een volgende stap naar beveiliging op maat'', zei wethouder Roel Kremers, ook voorzitter van de Stichting Bedrijventerreinen Ede. Dat blijkt. Als straks de camera's zijn geplaatst in het tweede kwartaal van 2011, gaan gemeente, politie, brandweer en ondernemers samenwerken, 'gevoed' door het camerasysteem.

Oogje in het zeil De gemeente Ede financiert de investering in het systeem, de ondernemers betalen de exploitatie. Parkmanager EtiŽnne Schiffelers is vooral bij met het draagvlak onder de ondernemers voor het nieuwe systeem. Van de 550 ondernemers hebben ongeveer 150 bedrijven zelf al camera's geplaatst. Ook die worden mogelijk binnen het collectieve systeem gebracht om ook elders een oogje in het zeil te houden. Dan sluiten ook die aan bij Criminee, de gespecialiseerde regionale toezichtsruimte in Nijmegen. In Gelderland is Ede de tweede gemeente, na Tiel, die dat nu doet. Overigens behoort Ede hiermee tot de 250 bedrijventerreinen van de 4000 in Nederland die beveiligen via collectieve camera's. ,,Dat is redelijk uniek'', vindt Kremers.

Kentekens Yvo Cobussen van het beveiligingsbedrijf laat de twee type camera's zien. De eerste is gericht op de kentekens van de voertuigen die het terrein binnen rijden. ,,Het voldoet aan de privacy en de computer die dit registreert, is gekoppeld aan het politieregister. Als daar een alarmbel gaat rinkelen, volgt meteen actie op dat voertuig'', legt Schiffelers uit. De zogenoemde Dome-camera's kunnen 360 graden rond kijken en in-en uitzoomen. Deze worden gekoppeld aan de surveillances van beveiligingsbedrijf Securitas. Deze acht worden op strategische plekken op het terrein geplaatst. Het systeem is draadloos en vandalismebestendig. De frequentie verstoren? Cobussen denkt dat het niet mogelijk is. ,,We zullen altijd verbinding behouden. Het is een hele sterke.''

Premies ,,Dit zorgt voor een bewezen daling van verdachte voorvallen op de bedrijventerreinen'', stelt Arie van den Andel van de gemeente Ede. Alle ondernemers die meedoen aan het collectieve systeem krijgen vijftien procent korting op hun verzekeringspremies, in elk geval bij acht grote maatschappijen. Daarom hoopt Schiffelers dat nog meer ondernemers zich ook zullen sluiten. De ondertekening vond plaats aan de Marconistraat, waar het parkmanagement is gevestigd. Kremers benadrukte nog het goede ondernemersklimaat in Ede, waar ondanks de crisis veel nieuwe bedrijven zich vestigen, vanwege de centrale ligging en goede arbeidsethos.

         Copyright VandenBerg Security Solutions | Realisatie website: Computercentrum Midden Nederland